Bitki Çayları

Bitki çayları, çay, kahve ve colalı içeceklerin yanı sıra evlerde ve cafelerde alternatif bir içecek olmaya başladı. Şifa içermesi sebebi ile bitki çaylarının böylesine tüketilmesi gerçekten güzel. Ama tercih ettiğimiz bitki çayının neye deva olduğunu da bilmeliyiz. Sözgelimi kanamayı durdurma özelliði sebebi ile kuşburnu özellikle kan basıncı önem taşıyan tansiyon ve kalp hastaları için sık içilmemesi gereken bir içecektir.
Bitki çayları gribe iyi gelmesi sebebi ve asıl olarak sıcak içilmesi sebebi ile özellikle kış aylarında popüler olur. C vitamini ve demir açısından zengin olan bit ki çayları sindirim ve boþaltım sistemini de olumlu olarak etkiler.
Ama bedenin su ihtiyacı olarak deðerlendirilmemelidir. Zira bazı bitkiler idrar söktürücü özellikleri sebebi ile bedenin sahip olduðu suyu da alabilir.
Bitki çaylarının grip haricinde faydalı olduğu rahatsızlıkların başında migren ve ülser gelir. Sözgelimi defne, melisa (oğul otu) ve fesleğen çayları ayrı ayrı baş ağrısını giderme özelliğine sahipken meyan kökü ülsere iyi gelmektedir. Ada çayı, ıhlamur ve nane ise (Rahmetli Barış Manço'nun şarkısındaki gibi) soğuk algınlığında tedaviye yardımcıdır.
Her bitki faydalıdır diyerek çayını yapıp içmemelisiniz. Unutmayın ki aldığınız bu besinler de bir tür kimyasal madde olup bilmeden bedeninizin dengesini bozabilirsiniz.
Bitki çayı nasıl yapılır?
Aslında çay gibi demlenir. Ama dileğe göre içine limon kabuğu da konabilir. Keza ıhlamur, nane karıştırılarak da demlenebilir. Ada çayı keskin tadı sebebi ile ıhlamur ve limon ile terbiye edilir. Kurutulmuş ya da taze elma da bitki çaylarını tatlandırır. (Kurutulmuş elma aynı zamanda başlı başına bir bitki çayıdır.) Kekik de keskin tadı sebebi ile ıhlamur ile terbiye edilerek içilebilir. Ama saf olarak içilecekse soğuk da tercih edilebilir.
Bitki çaylarının afrodizyak etkileri olduıunu da unutmadan söyleyelim.
(http://www.kedimveben.com/vegtea.htm sitesinden alınmıştır)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home